Q&A med Kahina

Kahina-Q&A
Dags för ett inlägg i kategorin Q&A! Den här gången fick vi chansen att fråga Katharine L’Heureux, grundare av ekomärket Kahina, några väl valda frågor. Vi har fått testa en del från märket det senaste året, och vi har verkligen gillat det. Fina, lyxiga flaskor, riktigt bra innehåll med ekologiskt fokus — och det bästa är kanske att 25% av vinsten återinvesteras i kvinnokooperativ i Marocko.

Q: Vilken är din främsta drivkraft i ditt företagande?
A: Jag motiveras extremt mycket av min koppling till Marocko. Jag vill hjälpa kvinnorna som producerar vår arganolja, och som en del i den kallelsen försöker jag göra produkterna så hållbara som möjligt. Det betyder att använda naturliga och ekologiska ingredienser, som är snälla mot miljön och konsumenten, och att också använda återvinningsbara förpackningar.

Q: Vad är dina tankar kring ordet “skönhet”?
A: Som de flesta kvinnor vill jag vara vacker, men allt eftersom jag åldras märker jag att min bild av skönhet förändras. Jag anser att kvinnor är vackra när de är självsäkra och lyckliga. Skönhet kommer när en är sann mot sig själv, tar hand om sin hälsa, för sig med stil, och visar godhet mot andra.

Q: Vad är dina tankar vid doftsättning?
A: Först måste jag göra skillnad på naturliga dofter och syntetisk doft. Jag föredrar alla gånger naturliga dofter — sådana som kommer från eteriska oljor. Aromaterapi som använder eteriska oljor kan faktiskt påverka ditt humör positivt, t ex att lugna dig eller lindra muskelvärk. Jag tål inte syntetiska dofter, de ger mig huvudvärk! Mina favoritdofter är jordiga, kraftiga eller rena, krispiga och lätta. Favoriter är patchouli, vetiver och neroli. Jag undviker pudriga och tunga blommiga dofter som tuberos eller jasmine, och söta dofter som kanel.

Q: Kan du berätta lite om ditt engagemang för kvinnor och miljön?
A: Filosofin bakom Kahina är att skapa en hållbar produktserie som respekterar miljön såväl som kvinnorna som extraherar oljan. Vi använder ekologiska ingredienser och vi betalar skäliga löner till kvinnorna. Arganolja produceras i södra Marocko i en mycket fattig region. Kvinnor i detta område förväntas ofta vara hemma med barn, och får inte chans till utbildning eller jobb — många är analfabeter. När jag först träffade kvinnorna härifrån blev jag imponerad av deras positiva livssyn, och jag ville hjälpa dem med vad jag kunde för att förbättra deras förhållanden. Jag har t ex sett till att flickor kan gå i skolan, jag har köpt får, och sett till att rent dricksvatten finns tillgängligt. Nyligen har jag hjälpt till att plantera över 200 arganträd! Det är dock inte bara välgörenhet — genom att köpa arganoljan de producerar ger vi kvinnor möjlighet till en inkomst, och ett incitament för att bevara den hotade arganskogen.

Q: Vi upplever det som att Kahinas produkter är o-könade och riktar sig till alla, tanke bakom det?
A: Det är meningen. Jag har satt samman våra produkter så att både kvinnor och män kan använda dem. Jag tilltalas mer av typiskt maskulina dofter och en unisex design. Jag tycker ofta att traditionell hudvård som försöker locka kvinnor genom att vara överdrivet feminina är nedsättande. Män och kvinnor har samma hudvårdsbehov. Varför ska de ha olika produkter?

Q: Vilken är din favoritprodukt från Kahina?
A:
 Jag älskar alla mina produkter och alla har sin plats och syfte. Men den produkt jag inte kan leva utan är vår Argan Oil. Jag använder den som ögonmake-remover, för ansiktet, händerna och i håret. Det är den perfekta allround-produkten.

Lämna ett svar