Urtekram Roll-on Deo Crystal Rose

Postat fredag 30 januari 2015 | 14 kommentarer

Urtekram-Rose-Deodorant
Vad är det med El Mika och vår deo-obsession? Hela tiden provas det nytt och ofta tror vi att vi hittat rätt, för att sedan hitta nya favoriter. Ni som följer oss på Instagram vet att mitt nyårslöfte var att sluta med aluminiumdeodoranter, något jag har varit inne på ett bra tag. Nu när jag har varit aluminiumfri i en hel månad tänkte jag dela med mig lite av mina erfarenheter, och kanske inspirera en och annan läsare att testa själva.

Jag var beredd att gå runt och lukta svett i flera månader, men det gick sjuuukt mycket lättare än vad jag hade väntat mig. Mycket tack vare min nya vän ovan: Roll-on Deo Crystal Rose från Urtekram. Nu vet jag att den uppmärksamma läsaren argt skriker MEN DU GILLAR JU INTE ROLL-ON! Nej, det kanske jag inte gör. Och den trogna följaren av mina inlägg utbrister MEN DU GILLAR JU INTE ROSDOFT! Sant. Men jag älskar den här deodoranten ändå, och det är märkligt tillfredsställande att motbevisa sig själv, att ändra sig. Ja, jag måste vänta några minuter innan jag tar på mig en tröja för att den ska torka. Och visst, den luktar ungefär som myggmedel när jag skruvar av locket. Men väl på kroppen luktar den ingenting alls.

Det aktiva ämnet i den här deodoranten är mineralsalt (INCI: potassium alum) doftsatt med rosengeranium och citrongräsolja. (Jag har hittat flera sidor på nätet som hävdar att mineralsalt också kan innehålla aluminium, men jag hittar ingenting om just Urtekrams variant så jag väljer att bortse från det tills vidare och researchar vidare.) Man ska vara medveten om att mineralsalt inte stoppar svetten som aluminium gör, så i början kan det vara ovant att armhålorna känns lite fuktiga. Men eventuell svett luktar inte mycket, och den sätter sig inte heller i kläderna i form av dålig lukt eller vita fläckar.

Jag är så lättad att min övergång gick så snabbt och bra, och jag gläds å mina armhålors vägnar att de äntligen får svettas så som de är menade att göra. Som extra bonus är deodoranten ekologisk — och kostar blott två tjugor på ICA.


Kl 13:29
Etiketter: Budget, Ekolog-ish, Kropp/hand, Recension

14 kommentarer

 1. Mi
  30 januari 2015 20:00

  Här lämnar en Göteborg obevakat ett tag och VAD HÄNDER?! It’s a new Ka! <3 <3 <3

  Haha, skämt åsido: jag vill prova! Baking soda-deos verkar funka bättre för mig än exempelvis Kiss my Face som bara har "botanicals" som verksamma ämnen (vad är det liksom?! Bara oljor och så?), vore kul att prova en saltig också! 😀

  Svara
  • Ka
   4 februari 2015 10:36

   Haha! Jaa, älskar att den är no fuss och bara funkar. Finns andra dofter med samma (typ) innehåll som jag ska prova nästa gång. Botanicals är väl örter och oljor ja? Kanske ett inlägg som beskriver de olika typerna av icke-alusar?!

   Svara
 2. Sanna
  31 januari 2015 13:12

  Använder och gillar också den här! Gillar dock ännu bättre samma fast med lime o patchouli-doft. Är tyvärr lite mer sällsynt att hitta i affären.

  Svara
  • Ka
   4 februari 2015 10:37

   Åh den har jag inte sett! Ska spana! Är det också mineralsalter i den? Vissa av Urtekrams hade andra aktiva ämnen.

   Svara
   • Sanna
    12 februari 2015 18:49

    Vill minnas att det är samma innehåll bortsett från doftsättningen, men kan inte alldeles garantera det.

    Svara
    • Ka
     13 februari 2015 14:43

     Tack, får kolla upp! 🙂

     Svara
 3. Skatan
  31 januari 2015 21:09

  Det här är en nyfunnen favorit för min del också! Verkligen positivt överraskad av den här, för den håller måttet. ÄVen genom svettiga träningspass och 17-timmars arbetspass! Big thumbs up 🙂 Jag har AloeVera varianten, den luktar fräschare än rosvarianten tycker jag men egentligen kan jag inte påstå att jag känner vad den doftar när den väl är i armhålan, det doftar inte svett i alla fall och det är ju det viktiga!

  Svara
  • Ka
   4 februari 2015 10:38

   Ja, kan inte hålla med mer! Ska kolla efter Aloe Vera-varianten, tror min lokala eko-affär hade den. Gillar ju inte rosdoften så mycket, men som sagt, väl i armhålan blir det ganska doftlöst.

   Svara
 4. El Mika » Tio tomma #14
  6 februari 2015 08:42

  […] även om jag gillade den mycket (doften! alkoholfri! effektiv!) har jag slagit följe med Ka och övergett aluminumbaserade deodoranter. Men för den som inte tagit det steget rekommenderar jag gärna Sugar […]

  Svara
 5. kerstin
  16 februari 2015 22:09

  Nu ska jag också våga mig på att testa denna! När man har en bebis snusande så nära armhålan flera timmar per dygn kan man ju inte vara nog försiktig!

  Svara
  • Ka
   17 februari 2015 15:08

   Jag tycker du ska våga! Som sagt, det kan kännas (och lukta) lite svettigt först men ge det ett par veckor och jag lovar att det kommer kännas jättebra!

   Svara
 6. El Mika » Back to basics #2: INCI
  12 mars 2015 15:42

  […] annat exempel är den aluminiumfria deodoranten Roll-on Deo Crystal Rose från Urtekram. Både ingredienslistan och INCI-listan finns tydligt utmärkt på både produkt […]

  Svara
 7. El Mika » c/o Gerd Unisex Deodorant
  23 april 2017 14:49

  […] den bästa deodoranten är fortfarande i full gång, tro inte annat! Länge använde jag Urtekrams Deo Crystal Rose — som jag fortfarande gillar och rekommenderar till den som vill gå över till […]

  Svara
 8. El Mika » Urtekram Morning Haze schampo och balsam
  7 juni 2017 11:03

  […] tar extra betalt för det. När Urtekram håller sig till vad de gör bäst — alltså prisvärda och tillgängliga ekoprodukter — då kan vi snacka […]

  Svara

Kommentera