Det där med alkohol…

Postat måndag 9 februari 2015 | 9 kommentarer

Drops-of-Youth_Alcohol

Ända sedan Mi uppmärksammade mig på att serumet Drops of Youth från The Body Shop luktar lite väl mycket alkohol har tanken legat i bakhuvudet och gnagt. Sedan läste jag Fröken Rosas recension av en foundation innehållandes alkohol där hon länkar till vad hudvårdsgurun Caroline Hirons och Paula’s Choice-Paula säger om saken.

Låt oss därför gå till botten med det här! Som nummer två på INCI för Drops of Youth finner vi Alcohol Denat, som jag antar är tillsatt som ett konserveringsmedel. (Nummer TVÅ på listan alltså, efter vatten!) COSDNA varnar mycket riktigt för alkoholen, samt ytterligare ett konserveringsmedel, Benzoic Acid. Enligt Caroline och Paula är just Alcohol Denat, eller denaturerad alkohol som det heter på svenska, en typ av uttorkande alkohol som kan irritera huden och förstöra hudens egna försvar mot fria radikaler. Dessutom kan hudcellerna triggas att självdö — även vid låga doser. Scary shit!

I hudvård används också fettalkoholer (Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol) som däremot är helt okej och inte alls verkar uttorkande. Mitt tips är därför att kolla INCI noga, och när det gäller Drops of Youth står det endast på förpackningen, inte på flaskan. Lurigt. Jag har en ny, oöppnad flaska hemma, men är inte säker på att jag kommer använda den. Nej, min hy har inte reagerat på alkoholen vad jag kan se, men jag är inte särskilt sugen på en celldödande och åldrande effekt på huden — när Drops of Youth lovar tvärtom.


Kl 13:11
Etiketter: Hudvård, Produktutskick

9 kommentarer

 1. Nina
  9 februari 2015 19:43

  Jag har fått berättat att om det ligger långt ned i ingredienslistan så är det ok men undviker ändå alkohol denat om jag hittar likvärdiga alternativ. Märker stor skillnad på min hud.

  Svara
  • Ka
   10 februari 2015 15:15

   Ja, så tolkar jag det som också. Men eftersom alkoholen ligger som nummer två så är jag mer tveksam… Vad tycker du alkoholen gör på huden?

   Svara
 2. kerstin
  16 februari 2015 22:04

  Lurigt! Jag gillar ju dessa droppar supermycket, men nu blir jag lite nervös… Jag är alls ingen innehållsguru, men måste försöka forska lite i saken. Undras tro vad en hudläkare eller farmaceut tycker…

  Svara
  • Ka
   17 februari 2015 15:09

   Jaaa… jag är också osäker. Just Alcohol Denat är nummer ett på innehållslistan på handsprit liksom. Och när jag tänker efter är det liite den känslan man får i ansiktet av dropparna, typ så där lite kylande. Vore jätteintressant om du kan få göra en intervju med någon kunnig som kan uttala sig om saken!

   Svara
 3. El Mika » Back to basics #2: INCI
  12 mars 2015 12:01

  […] vi ändå pratar om ingredienser tänkte vii att vi kunde gräva vidare i ämnet. Hoppas ni tycker det är lika intressant som vi […]

  Svara
 4. El Mika » Tio tomma #15
  16 mars 2015 09:07

  […] of Youth från The Body Shop vars höga alkoholinnehåll jag pratat om nyligen förvirrar mig lite. Den retade inte min hy, utan faktiskt tvärtom — jag upplevde en […]

  Svara
 5. El Mika » Tio tomma #17
  17 juli 2015 07:50

  […] Concentrate från The Body Shop är ett roll-on-serum till ögonområdet som komplement till det vanliga serumet i samma serie. Även här är jag tveksam till den höga alkoholhalten (nummer tre på INCI) och […]

  Svara
 6. El Mika » Pixi Glow Peel Pads
  23 september 2016 12:06

  […] för er som vill ha rejält med drag och som är vana vid syror. Visst, ingredienslista innehåller denaturerad alkohol som konserveringsmedel, men eftersom produkten bara är på huden i ett väldigt fåtal minuter är […]

  Svara
 7. El Mika » The Body Shop Drops of Youth Gentle Foaming Wash
  16 januari 2018 15:17

  […] från bland annat babassu-palmen väldigt mycket längre ner på listan. TBS favoritingrediens denaturerad alkohol (eye roll) återfinns inte alls, bra! Moussen som kommer ut efter ett pump är tunt men inte […]

  Svara

Kommentera