Blue tansy

Postat lördag 14 november 2015 | 14 kommentarer

blue-tansy-azulene may lindstrom herbivore botanicals sunday riley

En fråga vi ställt oss den senaste tiden är VAD är blue tansy och VARFÖR är det så bra? Bra måste det vara eftersom vi har hittat det på ingredienslistan på varenda produkt som har fått oss att tråna och sukta det senaste. Om det förr var smink och nagellack som fick oss att gå igång är det numera lyxig, semi-ekologisk och tyvärr asdyr hudvård. Och blue tansy verkar alltså vara ingrediensen i ropet.

Så vad är det? På svenska heter tancy renfana, och blue tancy är helt enkelt blå renfana. Dessa två ska dock icke förväxlas, för vanlig renfana är giftig vilket den blå varianten inte är. Från blomman utvinns en blå olja som sägs lindra irritation och stress och lugnar ner nervsystemet. Oljan är också anti-inflammatorisk, naturligt smärtlindrande och blodtryckssänkande. I hudvård verkar oljan lugnande och läkande, för allt från acne och solsveda till rosacea och eksem. Fun fact: tansy kommer från det grekiska ordet “athanaton” som betyder “odödlig”. Och vill du vara säker på att en produkt innehåller äkta blue tansy ska det stå Tanacetum annuum på innehållsförteckningen.

Här är några produkter som innehåller blue tansy och som vi gärna (årets underdrift, eller vad?) hade lagt vantarna på:

 • May Lindstrom The Blue Cocoon som Ka har provat och som är helt fucking perfekt. Synd bara att en burk på 50 ml (som dock lär räcka i en evighet!) kostar över 1 600 svenska kronor. Hade vi haft en obegränsad hudvårdsbudget vore denna ett givet köp!
 • Sunday Riley Luna Sleeping Oil har Mi snuddat vid tidigare — efter att blivit helt hjärntvättad av begär tack vare otaliga blogginlägg, kärleksbedyringar och kommentarer på le internetz. Med främsta egenskap att den innehåller vitamin A/retinol, en ingrediens som verkar åldershämmande på det sättet att den hjälper till att öka elasticitet, fasthet och minska tydligheten av porer (ingenting kan fysiskt krympa dina porer, men det går att lura ögat genom att se till att hyn är ordentligt rengjord och klar). I blandningen av Luna är blue tansy den lugnande och antiinflammatoriska delen, även om produkten som helhet får ett skarpt minustecken av oss för att innehålla effektsökande blå färgämnen. Så himla onödigt eller hur?
 • Från Seattle och småskaliga Herbivore Botanicals — som har en minikollektion baserad på just blue tansy — kommer handgjorda masken Blue Tansy Resurfacing Mask och ansiktsoljan Lapis Facial Oil. Ansiktsmasken (som för övrigt ser helt UNDERBAR UT?!) innehåller en lockande mix av både AHA- och BHA-syror, vilket betyder att den exfolierar både på ytan samt tränger ner lite djupare och löser upp tilltäppta porer. Blue tansy tillsammans med aloe vera lugnar och stillar huden, och ja vad mer kan vi säga än Ja Tack? Oljan å andra sidan verkar typ ännu mer imponerande när man läser beskrivningen och ingredienslistan, med super-återfuktaren squalane som första ingrediens och sedan trevligheter som jojobaolja (bra för torr och fuktfattig hud), vitamin E och så blue tansy.

sunday riley blue moon cleansing balm

 • Och så ytterligare en produkt från Sunday Riley, nämligen Blue Moon Tranquility Cleansing Balm som är helt färsk ut på marknaden (så ny att inte den inte ens finns med på webbsidan). Ja, vi märker ett tema här när det kommer till produktnamn, eller hur? De recensioner som har hunnit komma ut är onekligen positiva — and we’re dying to try. Kakaosmör, moringasmör och såklart blue tansy spelar huvudrollerna i detta rengöringsbalm som i burken verkar ha samma konsistens som stelnad kokosolja (en spatel lär behövas!) och som smälter när det masseras in i ansiktet. Även om det tar bort smink så skulle vi definitivt inte använda det för annat än en andra rengöring eller på morgonen, en sån lyxig produkt vill vi ska kunna gotta in sig på ren hud. Ett stort plus är att balmet också kan användas som en fuktmask. Dra på ett lite tjockare lager bara och låt sitta upp till tjugo minuter. Divine!

Kl 11:49
Etiketter: Ekolog-ish, Hudvård, Önskelista

14 kommentarer

 1. Sofia
  15 november 2015 16:30

  Hur fungerar det med en ansiktsmask som innehåller både AHA- och BHA-syra? Jag har alltid hört att de tar ut varandra om de används samtidigt, alltså vid samma tillfälle.

  Svara
  • Mi
   16 november 2015 10:24

   Oj, det har jag faktiskt aldrig läst någonting om! :O
   Kan inte riktigt få ihop det heller, om jag tänker på det… Ska undersöka! Tack för frågan 🙂

   Svara
 2. Mi
  24 november 2015 14:53

  HALLÅ gissa vilken ingrediens som finns i Kahina Cleanser?!?!?!?!?!??! O__O *mind blown*

  Svara
  • Ka
   24 november 2015 15:41

   Det är DÄRFÖR den är så bra!!! Vill verkligen ha den igen!

   Svara
   • Mi
    24 november 2015 15:45

    Den finns i travel 30 ml för 99 kr på Swedish Beauty Factory! *added to basket*

    Svara
    • Ka
     24 november 2015 15:49

     Om du ska adda den till din basket så adda en extra till mig! ENABLRRRRRRRRR! :’D

     Svara
 3. A
  29 november 2015 14:30

  Jag tror även att denna art av renfana kallas marockansk kamomill – ljuvligt namn!

  Svara
  • A
   29 november 2015 14:33

   Eller det verkar vara en förväxling! Nåväl.

   Svara
   • Ka
    30 november 2015 12:26

    Det var inte helt lätt för oss att fatta heller när vi skrev inlägget!

    Svara
 4. El Mika » Please and thank you
  17 december 2015 10:38

  […] Moon Tranquility Cleansing Balm från Sunday Riley har inte lämnat mig sedan jag först fick nys om det. Jag älskar rengöringsbalm och jag är väldigt förtjust i det lilla jag provat från märket, […]

  Svara
 5. El Mika » Tio (elva) små tomma
  1 maj 2017 17:43

  […] jag ännu mer resultat än vad jag gjorde med krämen från REN. Luna är en blå ansiktsolja med blue tansy i (tyvärr tillsammans med lite extra färgämnen för en mer effektfull blå färg) och en […]

  Svara
 6. El Mika » Tio tomma #29
  21 juni 2017 17:32

  […] ur sortimentet, annars hade jag köpt en ny burk på studs. Läs mer om hur mycket jag gillar den här och här. […]

  Svara
 7. El Mika » Nio dagars packning
  17 juli 2017 15:25

  […] Mask — båda från ekologiska alternativmärket Josh Rosebrook. Gemensamt för dom är blue tansy, medan krämen är fokuserad på aloe vera och masken på sheasmör och hyaluronsyra. Otroligt bra […]

  Svara
 8. El Mika » Cleansing balms — uppdaterat!
  9 maj 2018 15:52

  […] ligga på under en dusch och inte ta av den förrän efter 10 minuter är helt enkelt underbart. Blue tansy lugnar huden medan kakaosmör skyddar, och med med fetter från jojoba och solros blir det hela en […]

  Svara

Kommentera