Cleansing balms

Postat lördag 27 februari 2016 | 10 kommentarer

Vi har pratat rätt länge om rengöringsoljor, och jag tror att ni läsare är insatta i fördelarna med att rengöra ansiktet med oljebaserade produkter by now! Vad är då nästa steg? Min blick har sedan ett tag sedan riktats mot de fasta varianterna av oljor — cleansing balms. Fördelarna är de samma som med rengöringsolja, med den extra finessen att det är lite mindre meckigt/risk för spill än med en flytande olja som ska hanteras i handflatorna. Kanske ingen stor sak i vardagen, men helt klart bra på resande fot!

Cleansing balms används — som oljor — på två olika sätt. Antingen är formulan mer passande för en första rengöring, dvs sminkborttagning, eller så är det en lite mer komplex produkt som passar bättre för att rengöra och tillföra näring till huden. En andra rengöring, med andra ord. De balms jag använder som en andra rengöring — eller enda — torkar jag oftast av med en liten ljummen, våt handduk. En första rengöring/sminkborttagning tillsätter jag istället lite vatten efter att jag masserat in den, för att lösa upp konsistensen och till sist kunna skölja av det hela och följa upp med en mer klassisk andra rengöring. Oavsett typ är det torra händer och torrt ansikte som gäller, men det vet ni ju.

bb extra balm rinse

Bobbi Brown Extra Balm Rinse (260 kr/50 ml eller 595 kr/200 ml) — Tjockare än tjockast är det här nästan som att massera in honung i ansiktet. Lite för tjockt om jag ska vara ärlig, så den behöver nästan kombineras med ett par droppar rengöringsolja för att få till en lite mer behaglig konsistens. Oavsett det behöver den tas bort med en ljummen liten våt handduk för att verkligen få bort alla rester. En solklar andra rengöring, med andra ord. Doftar underrrbart av apelsin, och passar bra i ett hemma-spa just på grund av dess speciella egenskaper, och ska även gå bra att låta ligga på huden över natten som en återfuktande behandling. På ingredienslistan hittar vi bland annat olivolja och bivax — en kombination som antagligen gör att produkten främst lämpar sig för de allra torraste hudtyperna. Finns att köpa på Kicks eller Åhléns, och jag skulle rekommendera att börja med den mindre prova på-vänliga tuben som den även säljs i.

tbs cleansing butter

The Body Shop Camomile Sumptuous Cleansing Butter (185 kr/100 ml) — Som ett vitt vax är det här ett balm med halvmjuk konsistens (tänk kokosolja) som snabbt övergår till att bli en tunn olja. Utsökt enkelt, bra pris, och tar effektivt bort smink utan att lämna någon vaxig hinna på huden. Enda nackdelen är att dess enkelhet gör det hela till en rätt glädjelös historia, speciellt över lång tid. Jag har precis tagit slut på min andra burk och det var lite väl trist i slutet. Även här hittar vi olivolja, men i mindre kvantitet och dessutom blandad med syntetiskt vax och sheasmör. Perfekt för dig som använder lite mer smink och vill ha något som är en jäkel på att lösa upp det utan att göra ett allt för stort hål i plånboken, och jag skulle helt klart rekommendera den som ett första rengöringssteg på kvällen. Doftar väldigt diskret och lätt blommigt.

Clinique_Take_The_Day_Off_Cleansing_Balm_125ml_1410609848

Clinique Take The Day Off Cleansing Balm (295 kr/125 ml) — Snarlik The Body Shop är även det här ett vitt vax, däremot är det här helt doftlöst och dessutom lite hårdare att skopa upp ur burken. Väl på huden beter det sig på samma sätt och tar lätt som en plätt bort smink och rengör utan tjafs och utan att lämna någon hinna på huden. Hur jag använder den varierar faktiskt, eftersom den inte lämnar några rester känns det ok att bara skölja av den, men jag kan lika gärna välja att tvätta bort den med en ljummen, våt tvättlapp eller följa upp med en andra rengöring. Det enda som alltid är detsamma är att jag uteslutande använder den som en första rengöring — aldrig på morgonen. Jag kan förstå att det här är en stapelvara för många eftersom det är så effektivt och okomplicerat, men om jag ska vara ärlig väljer jag nog själv hellre ett balm med en lätt doftsättning. För känslig hy och ögon kan jag däremot tänka mig att den är 100 % passande.

sr blue moon

Sunday Riley Blue Moon Tranquility Cleansing Balm (46£/100 ml) — Oh mama, var ska jag börja? Jag erkänner att jag hade höga förväntningar på den här nyheten från finfina Sunday Riley, men att det skulle leva upp till dom var jag inte riktigt beredd på. När jag tar produkten i händerna och börjar jobba med den smälter den fort till en mellantjock olja, men hinner gå via ett lite grynigare stadium innan dess. Det finns dom som inte gillar grynigheten och upplever den exfolierande, men jag märker inte av det alls väl på huden.

Konsistensen är perfekt lagom, mellan Bobbi Brown och The Body Shop, och mer mysigt oljig än glatt oljig så att säga. Doften har en lätt touch av mjölkchoklad — men som helhet förs tankarna till en dämpad, vuxen cocktail (say what?). Samtidigt som den löser upp smink förvånansvärt väl känns det att den dessutom återfuktar huden, och att låta den ligga på under en dusch och inte ta av den förrän efter 10 minuter är helt enkelt underbart. Blue tansy lugnar huden medan kakaosmör skyddar, och med med fetter från jojoba och solros blir det hela en rik och skön historia som jag ÄLSKAR. Köps via Space NK.


Kl 11:11
Etiketter: Hudvård, Produktutskick, Recension

10 kommentarer

 1. Hanna
  2 mars 2016 09:39

  Jag föredrar balms över oljor, gillar den fasta konsistensen som sen blir till en olja. Har haft Cliniques ett tag, den är superbra på att ta bort smink men är lite tråkig. Min favorit är The Organic Pharmacys Carrot Butter Cleanser.

  Svara
  • Mi
   2 mars 2016 09:47

   Jag har läst en hel del lovord om den! Är lite nyfiken såklart, men har ett nästan osunt horn i sidan till märket sedan jag läste “Is your sun screen a poison?” på deras sida, jag klarar inte av när märken försöker skrämma upp konsumenter med mumbo jumbo som att “kemikalier går rakt in i ditt blodomlopp!!!!” 🙁

   Hur som helst så ser den rätt lik ut Sunday Riley i konsistensen, så jag kan helt klart tänka mig att den är go 🙂

   Svara
 2. Des
  2 mars 2016 09:59

  GIRL. Du MÅSTE testa Emma Hardies Amazing Face Moringa Balm! Orgasm på burk!

  Svara
  • Mi
   2 mars 2016 10:01

   Jag VEEET! Den + Elemis står högst upp på önskelistan! :'(

   Svara
   • Ka
    5 mars 2016 15:20

    MORINGA BALM i need u.

    Svara
    • Mi
     6 mars 2016 13:46

     :’D

     Svara
 3. repdigger.com
  7 oktober 2016 19:11

  Thanks for your thoughts. It’s helped me a lot.

  Svara
 4. El Mika » Tio tomma #25
  4 november 2016 13:42

  […] the day off är ett rengöringsbalm från Clinique, det vill säga en rengöringsolja i fast format. Den här använder jag för att […]

  Svara
 5. El Mika » Ling Purifying Facial Cleanser
  21 december 2016 11:41

  […] över på hakan. BUUUUUH! Igår körde jag med en dubbelrengöring — och mask — med Sunday Riley Blue Moon som hjälpte till att lugna skönt, men det känns som att det är mycket som är i obalans för […]

  Svara
 6. El Mika » Två förvånande medelmåttor
  8 december 2017 10:37

  […] ur burken är konsistensen mjuk och krämig, mjukare än exempelvis Clinique, The Body Shop och Sunday Riley, och medan den blir mjukare och tunnare ju mer du masserar så omvandlas den aldrig riktigt till […]

  Svara

Kommentera