Rengöringsoljor, uppdaterad!

cleansing oils

Jag har tjatat om rengöringsoljor otaliga gånger under årens gång, och det är väl hög tid att jag skriver ett lite mer sammanfattande inlägg om den här sköna delen av ansiktstvätt. Att använda en rengörande olja för ansiktet är första steget i en så kallad “dubbelrengöring”, där rengöringsoljan appliceras med torra händer på torrt ansikte. Sedan masseras smink och smuts upp i en skön och lugn procedur, och avslutas med att en antingen torkar av allt med en varm, blöt handduk — eller genom att tillsätta lite vatten för att lösa upp oljan och till sist skölja av den. Efter jag sköljt av följer jag upp med en mer traditionell rengöring, exempelvis Kahina Facial Cleanser, Acure Sensitive Facial Cleanser eller M Picaut Glorious Green Foaming Cleanser.

Jag använder sällan rengöringsolja på morgonen, utan bara på kvällen för att få bort smink (oavsett om jag nöjt mig med mascara och rouge, eller mer lagd makeup med foundation etc). Om jag känner att min hy är lite extra gnällig och upprörd kan jag däremot använda rengöringsoljan även på morgonen, utan någon efterföljande andrarengöring.

 

Här kommer en lista på de oljor jag testat, i fallande ordning med favoriterna i toppen. Listan uppdateras löpande!

Cliniderm Velvet(l)y Smooth — Favoriten alla gånger, med ett extremt plånboksvänligt pris och effektiv och mysig formula. Jag svär fortfarande över Cliniderms beslut att ta ut den ur produktion >:C

Tatcha One Step Camellia Cleansing Oil ($48/150 ml) — Utan konkurrens är det här min absoluta favorit av de jag testat och som dessutom fortfarande är i produktion. Dyr så in i helv, jag vet, men det går inte att bortse från att formulan är perfekt avvägd för att göra rengöringen till en dröm. Mellantjock, urskön att massera med och går lätt som en plätt över till en mer mjölkig konsistens när vatten tillsätts. Doften är lätt, lätt blommig och efter tvätt är huden både orimligt mjuk och återfuktad samtidigt som skinande ren

NY! Elemis Nourishing Omega-Rich Cleansing Oil (465 kr/195 ml) * — Uppe och nosar på förstaplatsen tillsammans med Tatcha, men med fördelen att den här är enklare att köpa i Sverige, eftersom även Elemis är en precis lagom tjock och sammetslik olja som är en dröm att massera med, och som blir perfekt mjölkig när vatten tillsätts. Ett tag var jag så bortskämd med bra oljor att jag inte insåg exakt hur bra den här var förrän jag testade en mer medioker en som fick mig inse hur lyxig Elemis faktiskt är

Shu Uemura Cleansing Beauty Oil Premium A/I ($36/150 ml) — Oljornas olja från den japanska mästaren. Egentligen min största favorit, men den får nöja sig med en silvermedalj på grund av sitt höga pris och svårtillgänglighet. Köp den om du ser den utomlands, för det är en härlig, örtig rengöring som smälter bort allt smink och smuts utan att lämna någon oljig hinna

NY! Kicks Deep Cleansing Oil (139 kr/150 ml) * — Ett av det bästa budgetalternativen därute tycker jag absolut kommer från Kicks egna linje, en rengöringsolja jag faktiskt inte har något att klaga på förutom att den saknar det Där Lilla Extra

Dermalogica Precleanse (399 kr/150 ml på Skincity.se) — Doftar ljuvligt, har den tjockaste konsistensen av de jag testat, men smälter lätt på huden och gör ansiktstvätten till en underskön ritual. Dyyyr, men dryg!

The Body Shop Camomile Silky Cleansing Oil (210 kr/200 ml) * — Tunn olja som gör jobbet utan att lämna varken sminkrester eller någon bestående känsla

Boscia Makeup-Breakup Cool Cleansing Oil ($28/150 ml) — Mmm eukalyptus! En riktigt väldoftande historia som varken är överdrivet tjock eller tunn (dvs LAGOM?), och från samma märke som min morgonrengöring. Jag har ännu inte satt den här på något eldprov, dvs tung makeup, men jag gillar den väldigt mycket för den lätta mängd smink jag normalt använder

NY! BareMinerals Oil Obsessed Total Cleansing Oil (319 kr/180 ml) * — Beskrivs som ultralätt och jag kan inte säga emot. Tyvärr, eftersom det är just den tunna konsistensen som drar ner betyget för min del. Jag antar att dom gjort den just lätt och tunn för att kanske övertyga folk som aldrig rengjort med olja förut? Men för oss aficionados är det för tunt och intetsägande, och dessutom inte tillräckligt effektivt heller för den delen — de dagar jag har både primer, spf och foundation behövs det minst två rengöringsomgångar. Doftar dock gott av citrus (och lavendel), och har en väldigt stabil och bra pump

Shu Uemura Porefinist Anti-shine Fresh Cleansing Oil ($31/150 ml) — Helt klart den tunnaste oljan jag stött på; just den här oljeformulan ska hjälpa till att rengöra porer och kontrollera hyns oljeproduktion. Det kan jag däremot inte säga att jag märkt något av, men den har helt klart en lite annorlunda känsla, typ… Sträv? Kanske till och med exfolierande? Jag har dock bara använt min reseförpackning på resor, så jag har inte provat den under någon längre sammanhängande period. För tunn för min smak och kommer inte köpas i fullstorlek

Bobbi Brown Soothing Cleansing Oil (425 kr/200 ml på Kicks.se) — Lite för intetsägande för sitt höga pris, både till känsla och resultat. Den påstås vara lugnande för hyn men det var inget jag noterade, den är snarare väldigt enkel och tillför inget extra till huden utöver att rengöra den

NY! Lancôme Énergie de Vie The Smoothing & Purifying Cleansing Oil (pris okänt) — Jag har kunnat testa den här tack vare ett större prov från amerikanska Sephora, men den verkar vara svår att hitta på den svenska marknaden? Well, ingen större förlust enligt mig eftersom det här är en av de mer mediokra och tråkiga oljorna jag testat. Lite för tunn för att vara njutsam (känns lite sträv på samma sätt som den sämre av Shu-oljorna), och inte jätteeffektiv på att lösa upp sminket. Nja

Neutrogena Ultra Light Cleansing Oil ($9/118 ml) — Inköpt i USA är det här nyheten som löser upp smink och sköljs av bra, visst, men det är ungefär där som de positiva egenskaperna slutar. Doften — högst amerikansk och “fruktig” av körsbär och vattenmelon? — är söt och obehaglig, konsistensen är tunn men saknar härligt glid, och på något sätt lyckas den dessutom ta sig in i både ögon och mun (!) där den lämnar svidande ögon och en groteskt äckligt plastig smak på läpparna. Nej, det här var verkligen inget budgetfynd. Tråkigt, för är det inte på tiden att även billigare märken satsar på rengöringsoljor?

* markerar pressprov

25 kommentarer

Lägg till din →

Ja fy, jag hann köpa tre flaskor innan den försvann helt men dom är long gone… 🙁 Body Shops är en värdig uppföljare, och även om den inte är budget är det ju åtminstone 200 ml för 200 kr. Hoppas du gillar den! Hör gärna av dig igen om du testar den eller någon annan.

Min precleanse är snart slut så jag slog till på decleors, har hört mycket bra om den! Är sjukt nyfiken på Shu Uemuras men har inte kommit till skott och köpt den än.

Hej Mika!
Jag såg att du recenserar TATCHAS camellia cleansing oil face wash men i länken vidare kommer man till din recension på PURE, vad är det för skillnad mellan de? Jag har använt länge Sensais, har du testat dem? Och vad skulle du rekommendera som andra steg i TATCHAS? eller räcker med denna olja bara? Tack! ISabel.

Hej Isabel! Tatcha Camellia och Pure är samma olja! Hela namnet är “Pure One Step Camellia Cleansing Oil” så det är ingen skillnad alls, sorry för förvirringen 🙂

Jag har provat en liten tester från Sensai och gillade den tokmycket, skulle säga att Sensai och Tatcha är väldigt lika: båda är medium tjocka, jättemysiga att massera runt, och bryter ner allt smink och spf. Tror du skulle gilla Tatcha om du provade 🙂

Eftersom både Sensai och Tatcha är rätt dyra skulle jag personligen inte använda dom “bara” som sminkborttagare om du använder mycket smink, det är dom lite för lyxiga för. Så om du har mycket smink skulle jag först ta bort det med kanske ett micellärt vatten och sen använda oljan som en andra rengöring. Om du inte använder så mycket smink räcker Tatcha som enda rengöring, absolut! Alternativt att du helt enkelt tvättar ansiktet två gånger med Tatcha, men det kanske blir lite väl slösaktigt 🙂

[…] skull håller jag listan rangordnad efter hur mycket jag gillar en produkt, på samma sätt som listan med rengöringsoljor <3 Ett par håller typ delad plats, och ingen jag testat HITTILLS har varit straight up dålig. […]

Lämna ett svar