Att fjäska med trilskande vinterhy

Ja va, alltså, klart att februari skulle vara månaden då huden min helt fullkomligt sparkar bakut? Igen? Efter att chockerande nog överleva en dödsinfluensa i januari (jag var så stolt!) räckte det med att februari och jämna minusgrader skulle göra entré för att jag direkt skulle märka av en extremt fuktfattig och irriterad hud, här har ni alla charmerande symptom:

  • Ojämn, liksom bucklig, hudstruktur som är väldigt påtaglig när jag tvättar ansiktet och liksom känner textur på ställen jag aldrig gör annars?
  • Små, illröda finnar och plitor. Allra helst kring munnen och hakan men 2018 steppade även upp och introducerade ett område ovanför ögonbrynen. New!
  • En osedvanlig brist på lyster

Alltid lika härligt! Man skulle ju kunna tro att jag hade lärt mig vid det här laget, efter att skönhetsbloggat sedan 2008 och med väldigt stort fokus på hudvård i vadå, minst fem år? Men nej, jag trodde att det skulle räcka att kanske lägga lite extra olja på toppen av mina hudvårdsrutiner för att skydda men PSYCHE DET HJÄLPER FÖGA. Här är istället vad som faktiskt hjälpte, och det på mindre än två nätter (praise).

1. Olja som skyddande lager i all ära men det är F U K T som saknas och som gör att hudbarriären försvagas och med det ger reaktiv och lättirriterad hud. Det som gör allra störst skillnad för mig är att MATA på med ett återfuktande ansiktsvatten direkt efter rengöring. Häll ut i handflatorna och klappa in det, allra helst fyra-fem gånger upp till *oändligt* (jag brukar nöja mig efter fem lager) — det här gör sån enorm skillnad för mig att det är löjligt, och min bästa produkt för detta är Concentrated Brightening Essence från Caudalíe. Jag dristar mig till att påstå att det till och med är ett viktigare steg än serum, hör och häpna.

2. En kräm med hög halt av fuktbindande ingredienser som hyaluronsyra, här har jag gått in med nyheten Calm Water Gel (599 kr/50 ml) från Dermalogica. Den både hjälper till att binda den fukt du just tryckt in med din essens, plus eventuella efterföljande (vattenbaserade) produkter. Det här är inte en kräm som har möjlighet att penetrera djupt men den är en jävel på att mjukgöra och smickra det översta, yttorra, hudlagret. När den masseras in är det som att konsistensen byts, bryts ner, och den går från att vara en mjölkig gel till att bli vattnig — en liten klutt räcker långt!

3. Nyckeln till en glad hud är som jag snuddat vid en stark hudbarriär. Din barriär kan försvagas av en handfull olika orsaker men vanliga är uttorkning, överdriven exfoliering eller — det tråkigaste av dom alla — genetik. För mig handlar det oftast om just uttorkning men när jag märker av extra känslig hud vill jag ogärna gå in med exfoliering, trots att en skonsam AHA faktiskt kan hjälpa till att binda fukt bättre. Lite svårt läge att känna av ibland men det skadar (nog) inte att exfoliera åtminstone en gång för att få bort eventuell pansar av gammalt skräp, jag kör med min favorit från Codage, eller att försiktigt peela med en mjuk och våt handduk.

För att sedan hjälpa till att återställa hudbarriären är det jättebra med stärkande produkter som ser till att barriären (hornceller ihopklistrade med fetter i form av lipider — GROVT förenklat y’all) håller sig funktionsduglig. Här gillas produkter innehållandes till exempel ceramider som både mjukgör och återställer balansen, för min del fungerade Dermalogica Barrier Defense Booster (869 kr/30 ml) ypperligt för det här syftet men jag vet att både Paula’s Choice och Stratia har ceramidbaserade krämer för att nämna några.

Efter det lägger jag ett extra mjukgörande lager med Calm Water Gel och jag är klar. Less is more för mig i februari och jag ska hålla mig till den här rutinen i ett par veckor nu. Glöm heller inte av att vara snäll när du rengör och allra helst använd krämiga och mjölkiga tvättar? För mig brukar det se ut så här:

Morgon Tebiskin Sooth Clean > Caudalíe Concentrated Brightening Essence x 5 > Ole Henriksen Banana Bright Eye Crème > Dermalogica Calm Water Gel > Dermalogica Barrier Defense Booster > Dermalogica Calm Water Gel

Kväll Klairs Gentle Black Cleansing Oil > Acure Sensitive Facial Cleanser > Caudalíe Concentrated Brightening Essence x 5 > Verso Super Eye Serum > Dermalogica Calm Water Gel > Dermalogica Barrier Defense Booster > Dermalogica Calm Water Gel

Happy skin och jag har faktiskt märkt av en drastisk skillnad på mindre än en vecka! Några frågor på det eller någon av produkterna mer specifikt?

4 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar