Fortsättning med oljor för torr hud

Varför inte fortsätta på ett roligt tema som 85 % av er (statistiskt säkerställt via en poll jag la upp på vår Insta hehe) gillar, nämligen ansiktsoljor, eller oljeserum. Om jag tänker efter vet jag ärligt talat inte riktigt vad skillnaden är — jag tänker att båda ofta går att använda både som serum dvs i mitten av en rutin eller som olja, dvs som enda eller avslutande produkt? Nån som vet bättre än mig får gärna lämna en kommentar.

Personligen hade jag en period då jag älskade oljor hett och gick igenom flaskor från NUDE (RIP), Tata Harper, Mádara, Sunday Riley och May Lindstrom för att sedan inse att min hud inte mådde bra av den vanligt förekommande starka doftsättning som många oljor innehåller. Då gick jag över till squalane som är helt doftfri och oftast 100 % “ren” (alltså att dom sällan är utblandade med något annat), men efter att mina flaskor från Ling och Indie Lee tog slut så blev det en naturlig paus från den oljiga världen.

Ända tills… Dermalogica kom in i mitt liv och gav det en ordentlig omskakning tidigt i början av 2018 med sin Barrier Defense Booster. Och visst, den innehåller en touch av lavendel och rosmarin men i såpass låg dos att min hud verkar tycka det funkar, speciellt eftersom basen av havre och bomullsfröolja är såpass omhuldande. Den vann Bästa Olja 2018, men tätt följt av Esse Protect Oil som är uppe och flåsar den i nacken.

Men nu går jag händelserna i förväg, det här inlägget ska ju inte bara handla om gamla produkter jag redan skrivit om utan andra.

Först ut är ytterligare en Dermalogica, Phyto Replenish Oil (699 kr/30 ml) som riktar sig till torr hud. En snabb påminnelse här är att det är stor skillnad på hudtypen “torr hud” och tillståndet “fuktfattig hud”, där jag har det senare kombinerat med en rätt normal hud (dåligt uttryck). Phyto Replenish Oil innehåller bland annat min favorit kameliaolja som stärker hudbarriären, och chiafröolja som mjukgör och återfuktar på djupet.

INCI Caprylic/Capric Triglyceride, Dicaprylyl Carbonate, Camellia Japonica Seed Oil, Oleic/Linoleic/Linolenic Polyglycerides, Oryza Sativa (Rice) Bran Extract, Cymbidium Grandiflorum (Orchid) Flower Extract, Salvia Hispanica Seed Oil, Calophyllum Inophyllum Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter Extract, Pelargonium Graveolens Oil, Helianthus Annuus (Sunflower) Extract, Methoxyphenyl T-Butylphenyl Propanediol, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Tocopherol, Hydroxymethoxyphenyl Decanone, Citronellol, Geraniol, Linalool, Citral, Limonene

Även här finns det en touch av eteriska oljor och det hela doftar av citrongräs. Oljan absorberas okej och går även bra att blanda i din fuktkräm för att göra den rikare ifall du föredrar det istället för att applicera olika lager. För min del, och min yttorra hud, har den en pytteliten tendens till att irritera mina kinder faktiskt — något som resulterar i en lätt rodnad och lätt tilltäppta porer, whiteheads. Men för min man som snarare har just torr hud fungerar den perfekt, så det beror absolut på ditt personliga behov.

Esse Protect Oil

Sen har vi då Esse Probiotic Skincare Protect Oil (599 kr/15 ml) som jag eventuellt tjatat om LITE för mycket på insta men so what? Protect Oil är snarare riktad för känslig hud, med en bonus att den fungerar ypperligt för torr hud, och jag tror att det här är precis vad min hud behöver när det kommer till olja.

Om en olja enbart fokuserar på torr hud (vilket jag som sagt inte har) kan det lätt bli för mycket och min hud reagerar. Esse skrämde mig initialt genom att kännas väldigt tjock och trög när jag provade på handryggen men när den används i en full rutin smälter den in heeeeelt omärkligt. För min huds del fungerar den att använda på många olika sätt, antingen ett par få droppar inklappade i min morgonrutin mellan essens och serum, eller mer rikligt direkt på blöt hud i kvällsrutinen. Doften av vanilj är dämpad och rogivande, och min hud känns lugnad och mjuk.

INCI Ximenia Americana Seed Oil, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Vanillin

De kvällar då jag använt i huvudsak Protect Oil (i en rutin som består av oljebaserad rengöring > andra rengöring > essence > Rescue Oil > fuktkräm) har jag vaknat upp med en märkbart jämnare hudton vilket i sin tur betyder att alla eventuella irritationer dämpats. Dagarna då jag klämt in den i min hudvårdsrutinsmacka har jag dessutom upplevt som bättre balanserade, speciellt kring hakpartiet där jag är mest uttorkad. Detta ÄR något av det bästa jag testat på ett tag.

Moral of the story? Gå inte bara på att det är “en olja“, utan researcha om den passar din hudtyp och tillstånd.

2 kommentarer

Lägg till din →

Jag har inte testat någon ren olja förutom squalane, och den älskar jag! Men jag kan tyvärr inte uttala mig om jojoba eller mandel. Tror säkert att det fungerar för vissa hudtyper och tillstånd, så länge man också ger lite fukt i sin rutin och inte bara fett/olja 🙂

Lämna ett svar