Det där med alkohol…

Drops-of-Youth_Alcohol

Ända sedan Mi uppmärksammade mig på att serumet Drops of Youth från The Body Shop luktar lite väl mycket alkohol har tanken legat i bakhuvudet och gnagt. Sedan läste jag Fröken Rosas recension av en foundation innehållandes alkohol där hon länkar till vad hudvårdsgurun Caroline Hirons och Paula’s Choice-Paula säger om saken.

Låt oss därför gå till botten med det här! Som nummer två på INCI för Drops of Youth finner vi Alcohol Denat, som jag antar är tillsatt som ett konserveringsmedel. (Nummer TVÅ på listan alltså, efter vatten!) COSDNA varnar mycket riktigt för alkoholen, samt ytterligare ett konserveringsmedel, Benzoic Acid. Enligt Caroline och Paula är just Alcohol Denat, eller denaturerad alkohol som det heter på svenska, en typ av uttorkande alkohol som kan irritera huden och förstöra hudens egna försvar mot fria radikaler. Dessutom kan hudcellerna triggas att självdö — även vid låga doser. Scary shit!

I hudvård används också fettalkoholer (Cetyl Alcohol, Cetearyl Alcohol) som däremot är helt okej och inte alls verkar uttorkande. Mitt tips är därför att kolla INCI noga, och när det gäller Drops of Youth står det endast på förpackningen, inte på flaskan. Lurigt. Jag har en ny, oöppnad flaska hemma, men är inte säker på att jag kommer använda den. Nej, min hy har inte reagerat på alkoholen vad jag kan se, men jag är inte särskilt sugen på en celldödande och åldrande effekt på huden — när Drops of Youth lovar tvärtom.

9 kommentarer

Lägg till din →

Jag har fått berättat att om det ligger långt ned i ingredienslistan så är det ok men undviker ändå alkohol denat om jag hittar likvärdiga alternativ. Märker stor skillnad på min hud.

Ja, så tolkar jag det som också. Men eftersom alkoholen ligger som nummer två så är jag mer tveksam… Vad tycker du alkoholen gör på huden?

Lurigt! Jag gillar ju dessa droppar supermycket, men nu blir jag lite nervös… Jag är alls ingen innehållsguru, men måste försöka forska lite i saken. Undras tro vad en hudläkare eller farmaceut tycker…

Jaaa… jag är också osäker. Just Alcohol Denat är nummer ett på innehållslistan på handsprit liksom. Och när jag tänker efter är det liite den känslan man får i ansiktet av dropparna, typ så där lite kylande. Vore jätteintressant om du kan få göra en intervju med någon kunnig som kan uttala sig om saken!

Lämna ett svar