Back to basics #2: INCI

EMK-Back-to-Basics

När vi ändå pratar om ingredienser tänkte vi att vi kunde gräva vidare i ämnet. Hoppas ni tycker det är lika intressant som vi gör! Som bloggare inom ämnet är det lätt att glömma att inte alla har koll på grundläggande fakta, så vi börjar med att reda ut begreppet INCI. INCI står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients och är ett system för att innehållsdeklarera kosmetiska produkter. Ingredienserna anges i fallande ordning ner till mängder mindre än 1 % då ordningen är valfri. Först på INCI-listan betyder alltså att produkten innehåller mest av detta. Ingredienserna måste anges med latinska benämningar, något som inte alltid är lätt för oss vanliga konsumenter, men det betyder å andra sidan att alla ingredienser alltid listas på samma sätt.

L'Occitane - Revitalizing Body Scrub

Sedan har många produkter också en vanlig ingredienslista, och det är här det börjar bli lurigt. Här finns inte så många regleringar, utan ingredienserna kan beskrivas med vanliga termer som oftast är mycket lättare att förstå. Ett exempel är bilden ovan som visar Revitalizing Body Scrub från L’Occitane. Vid första anblick är det lätt att bli lurad att skrubben består av några få, naturliga ingredienser, men tittar vi på hela INCI så innehåller burken bra mycket mer — inte nödvändigtvis dåliga ingredienser.

Ett annat exempel är den aluminiumfria deodoranten Roll-on Deo Crystal Rose från Urtekram. Både ingredienslistan och INCI-listan finns tydligt utmärkt på både produkt och webbsida, och skillnaden dem emellan är ganska stor:

Ingredienser: Water, glycerine, crystal, polysaccharide, rose geranium and lemongrass oil.

INCI: Aqua, glycerin, potassium alum, xanthan gum, pelargonium graveolens flower oil, cymbopogon schoenanthus oil (aroma), citral, geraniol, linalool, limonene.

I INCI-listan finns flera saker listade som inte finns i ingredienslistan och flera grejer har olika namn i de två. Förvirrande? Ja, även för oss som luttrade bloggare. Vi föredrar ändå att läsa INCI eftersom vi får exakt innehåll (inte bara crystal utan potassium alum till exempel) — och är vi osäkra på vad något av de här kemikalierna egentligen är använder vi CosDNA (för produkter) eller CosIng (för ingredienser).

Dagens slutsats och lärdom är alltså: ha koll på INCI och kom ihåg att det inte är samma sak som ingredienslistan (och vice versa)!

9 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar