Let’s talk about curls: i duschen

Då börjar vi, shall we? När jag gick igenom vilka schampon, balsam och inpackningar jag använt de senaste två åren insåg jag att det kanske inte är någon överväldigande mängd olika märken, men det beror på att jag varit så nöjd med de flesta av dom att jag inte velat avvika från en lyckad rutin. Två amerikanska märken som jag testat på utöver favoriterna nedan är Ouidad och Shea Moisture. Jag blev inte imponerad av någon av dom (jag kanske inte provade rätt produkter ur deras sortiment?) så that’s it, dom kom inte med på listan.

På samma sätt som jag är noga med att återfukta hyn är jag tvärsäker på att mina lockar mår och ser ut som bäst när dom behandlas med skonsamma och snälla produkter. Majoriteten av lockiga hår är fuktfattiga, så här gäller att gå in med potenta produkter för att slåss mot torrt hår som saknar stadga och har svårt att behålla lockigheten. Personligen föredrar jag schampo och balsam som är sulfatfritt, eftersom sulfater rengör håret såpass hårt att även naturliga oljor löses upp och fettbalansen rubbas. Jag tvättar heller inte håret mer än var tredje, fjärde dag. Visst, lockarna är på inget sätt lika fina de sista dagarna som de första — men jag tycker att det är värt att slippa blöta ner det och på så sätt slita på det allt för ofta.

Många lockhåriga kör med beprövade metoden No Poo (Balsammetoden), vilket i korthet går ut på att håret istället för schamponeras tvättas rent med balsam. Jag har testat lite halvhjärtat och är övertygad om att mina lockar skulle må bra av det om jag bara satte mig in i det och kört på det. Nu är det lite svårare för mig att vara en metod trogen eftersom jag via bloggen alltid har nya produkter att testa, men om det är något som verkar lockande — testa! Den senaste trenden verkar vara att märken släpper hela serier enligt filosofin (exempelvis Living Proof Curl), så det blir bara enklare och enklare att gå all in.

davines originalmineral devacurl

Schampo & balsam

Själv gillar jag att köra en och samma serie när de kommer till rengöring och återfuktning, men vissa produkter är så individuellt bra att jag nog kommer börja kombinera lite olika märken vilken dag som helst nu. Jag gillar att schamponera två gånger både för att få upp lödder och bort stylingrester, och eftersom jag aldrig använder hårborste kammar jag försiktigt igenom håret med fingrarna när balsamet är i för att få ut de värsta tovorna.

  • Davines Lovely Curl — Favoriten som varit så bra att jag inte velat släppa taget. Två uppsättningar med schampo och balsam har räckt i över ett år, och det är snart dags att testa om det uppdaterade schampot och balsamet är lika bra (jag har ingen anledning att tro annat). Originalet, om du lyckas få tag på det, doftar gott av citrus och lämnar håret mjukt med sammanhållna lockar
  • OriginalMineral Maintain the Mane — Den här serien är inte speciellt utformat för lockigt hår vilket gjorde att jag först var lite skeptisk, men vad den saknar i skrift tar den igen med RÅGE när det kommer till den massiva återfuktning som produkterna ger. En av mina största favoriter! Lockarna blir studsiga, sammanhållna och glansiga. Värt att nämna är att jag genom Ka fått input att OriginalMineral kan vara lite knepigt för de med känslig hårbotten. Jag har själv inte märkt någon irritation, men det kan vara bra att notera
  • DevaCurl — Ett helt koncept för lockigt hår, från egna salonger och specialutbildade frisörer. Produkterna skiljer sig avsevärt mot hur en är van vid vanligt schampo och balsam, och liknar snarare balsammetoden då det hela går ut på att tvätta utan lödder och med rejäla (rejäla!) mängder produkt. När jag klippte mig senast var jag på en Deva-utbildad salong, och utöver att dom torrklippte lockarna en i taget blev jag även invigd i den närmast ritualliknande metoden för tvätt och styling. Jag gillade inte resultatet när jag kom från salongen eftersom det var lite för polerat (amerikanskt?) för min smak istället för min vanliga lite mer naturligt matt-glansiga (eeh) look. När jag använder produkterna hemma blir jag mer nöjd, utan att för den delen falla in i sekten, då lockarna blir fint separerade, väldigt återfuktade och glansiga
  • Davines NaturalTech Replumping — Även det här en serie som inte riktar sig specifikt till lockar, men som — återigen — tack vare bra återfuktande egenskaper ger spänstigt hår och lockar som gärna stylas till perfektion

originalmineral-briogeo-kevin-murphy-maria-åkerberg-weleda

Inpackning

Jag har svårt att motivera en inpackning som ska sitta i mer än 7-10 minuter, och eftersom vårt amerikanska badkar saknar löstagbart munstycke blir det inte heller av att jag har i en inpackning och sköljer ur över badkarskanten. Bäst gillar jag sådana som är effektiva även om de bara sitter i fem minuter, vilket är lagom tid för att hinna tvaga och fixa resten av kroppen. Jag tvättar håret max två gånger i veckan, vilket gör att jag använder inpackning nästan varje tvätt.

  • OriginalMineral Seven Day Miracle — Tjock, krämig och packad med fukt samt arganolja. Tillsammans med schampo och balsam från samma märke blir mitt hår på extremt bra humör; studsigt, väldigt glansigt och med väl sammanhållna lockar
  • Briogeo Don’t Despair, Repair * — En riktig dunderkur till inpackning, laddad med allt från keratin proteiner till avokado- och arganolja. Stärker hårets elasticitet, och hjälper således lockarna att bli starkare och mer välmående. Passar dig som märker av överdrivet många brutna hårstrån perfekt. Om den kom förpackad i en tub istället för en burk skulle jag jubla, eftersom en fjärdedel av min rann ner i avloppet efter en hal incident…
  • Weleda Oat Replenishing Treatment * — Här snackar vi stärkande kur som även kommer lastad med fukttillförsel, och trots att dess konsistens är ytterst ovanlig sett till inpackning (tänk tjock, sträv och lite krånglig) känns mitt hår rejält mycket starkare och friskare efteråt. Havre, kokosnötsolja och ekologiskt sheasmör skyddar både hår och hårbotten
  • Kevin Murphy Hydrate-Me.Masque — Tillsammans med Seven Day Miracle är det här en av de mest fuktladdade inpackningar jag stött på. Tjock, krämig och allmänt härlig stärker den håret och skjuter in mängder med fukt. Har små, små korn i sig som löses upp när du masserar in det i håret, och som sägs innehålla vitaminer och sjögräsextrakt för en extra boost. Gör mina lockar fasta, definierade och glansiga
  • Maria Åkerberg Hair Therapy * — Den mest väldoftande av de fem, men tyvärr även den mest lättflytande. Den här är såpass tunn att den är lite besvärlig att applicera utan att lite slinker ner i avloppet av bara farten, och den rekommenderas även sitta i håret 10-20 minuter… Det har jag inte låtit den göra om vi säger så, men jag tycker mig ändå märka av en väldigt bra återfuktande effekt. Tea tree, lavendel och citrongräs hjälper till med återfuktningen, samtidigt som jojobaolja gör håret mjukare. Kanske inte någon fullträff för alla lockiga hår, men för de med mindre grova hårstrån tror jag den är en hit

Produkter märkta med * innehåller ekologiska ingredienser

Jag har inte märkt någon större skillnad i hur jag kombinerat de här olika produkterna, så jag kör helt enkelt på vad jag är sugen på för dagen. Om håret känns skört blir det oftast schampo och balsam från OriginalMineral tillsammans med inpackning från Briogeo, om det å andra sidan känns rätt friskt men lite torrt väljer jag Davines och en inpackning från antingen Kevin Murphy eller OriginalMineral. Enda gången jag inte använder inpackning är när jag tvättar håret med DevaCurl, eftersom dess rutin är tillräckligt återfuktande som den är — och inte gillar being messed around with.

8 kommentarer

Lägg till din →

Stort tack! Har själv grovt lockigt torrt hår och har svårt att pricka rätt i produktdjungeln. Det kostar ju dessutom en slant med nya kit…som ofta inte ger mer än schampo köpt på ICA. Tack och fortsätt gärna med lockiga inlägg 🙂

Tack själv Anna! Och visst är det surt att köpa produkter som visar sig inte passa.. Det är därför jag är ett stort fan av resestorlekar för att prova på! Vet att både Deva och OriginalMineral har små förpackningar, dom borde gå att få tag på online! 🙂

Ok, härligt! ska googla och kolla 🙂 Bor i mindre stad med väldigt begränsat utbud så det är lite knivigt att få tag på produkter i butik/salong. Tack och fortsätt ert fina bloggande! Hurra för er! 🙂

Denna serien är en liten guldgruva med tips för mig, jättekul! Det enda fåniga med att bli sugen på att testa så många olika grejer är att jag samtidigt går och funderar på balsammetoden…. Kanske är det rätt läge för den nu när jag har så himla ont om tid med två kidz och allt…

Just do it! Och jag skulle verkligen rekommendera att försöka hitta och klicka hem ett prova på-kit från DevaCurl om du är sugen på balsammetoden OCH vill prova nya produkter. 😉

Och tack för dina snälla ord! I aim to please <3

Lämna ett svar