Back to basics #4: I don’t want no scrubs

Eller som inlägget kanske borde heta på en mer seriös variant: Exfoliering. Det är ju ett ord som låter lite mer komplicerat än det borde, men kort och gott kan vi översätta det till peela — något som dom flesta har lättare att associera till. Det här inlägget riktar sig kanske inte till dig som läst här länge utan snarare känner dig lite mer ny och osäker på hudvård, eller bara vill ha ett gött inlägg att snacka loss i kommentarerna?

Upplever du att din hud känns matt, lite skrovlig och saknar lyster och liv? Om du dagligdags nöjer dig med att ta bort smink och tvätta ansiktet (snälla säg att du gör det varje dag!) och smacka på en kräm kan du märka milsvid skillnad om du inför en liten snäll peel till din befintliga duo. Du är redan mer än halvvägs på väg tack vare att du rengör och återfuktar, men det som oftast händer är att de översta döda hudcellerna som ligger och skräpar liksom bildar en sköld som din kräm inte riktigt kan komma igenom. Peela för att få bort böset, och du kan komma att märka att du får både 1) supermjuk hud 2) mer effektivitet av den kräm du redan använder. Lystern kommer på köpet som en mycket välkommen bieffekt.

Enkelt sagt kan vi säga att det finns tre typer av metoder för att peela ansiktet:

1 — Med en handduk

Japp, det är så enkelt som att du tar din handduk och blöter den för att sedan använda den och torka av din redan applicerad ansiktstvätt. Använd försiktiga, cirkulära, rörelser och se till att byt handduk ett par gånger i veckan minst så att du inte gnuggar runt gammal smuts.

Makeuphanddukar i ekologisk bomull från Åhléns, 79 kr/5 pack

2 — Med en finkornig skrubb

Ja, men också nej. Det här är alternativet som vi minst rekommenderar — trots att det är vad dom flesta tänker på när dom hör ordet “peel”. Vad som gör att vi råder er ifrån en skrubb med korn är just själva kornen, visst hjälper dom till att slipa bort gamla hudceller men det finns många studier som påvisar att kornen kan skapa yttepytte rispor i huden som i värsta fall inte läks utan i långa loppet kan leda till inflammerad, irriterad hud dvs. grövre textur. Det finns självklart undantag från regeln, och vi vet många skönhetsredaktörer som njuter av en kornig skrubb eller mask då och då, men själva tar vi det säkra före det osäkra och tittar på från säkert avstånd.

Dr. Brandt Microdermabrasion, 825 kr/56 ml

3 — Med en snäll syra

Okej, det är sen gammalt att “syra” inte är något som lockar i allmänna ordalag men det är (som tur var) på väg att ändras. Fler är dom som nu lärt sig att en exfolierande syra ofta kan vara det mest skonsamma sättet att peela huden på, och även det sätt som erbjuder flest alternativ när det kommer till styrka. Tänk inte på avancerade, dyra och komplicerade behandlingar hos hudterapeuten utan istället enkla produkter att använda hemma var eller varannan dag.

Syrorna kommer allt oftast från växtriket, exempelvis från äpplen, papaya eller mjölk. Dom är sedan uppblandade med vatten, återfuktande ämnen och gud vad — allt för att göra användningen så lätt och idiotsäker som möjligt. Det finns exfolierare som du antingen köper på flaska och använder på en bomullsrondell (se omtalade Pixi Glow Tonic), eller så kör du på varianten där små pads redan har dränkts in i produkt och är klara för dig att bara plocka upp och svepa över ansiktet efter tvätt och innan din kräm.

En av de allra snällaste, enklaste men även effektiva kommer från First Aid Beauty, och deras exfolierande effekt kommer ifrån bland annat mjölksyra men innehåller även lugnande aloe vera. Klipp dom itu och du har dubbelt så många, det räcker gott och väl med en halvcirkel per användning.

First Aid Beauty Facial Radiance Pads, 295 kr/60 st

Som ni fattar är det alltså produkter som är baserade på fruktsyror som vi rekommenderar allra mest, men som med allt gäller det självklart att ni tar det i lugn och försiktig takt och inte brassar på två gånger om dagen, varje dag, varje vecka. Resultatet, överexfolierad hud, blir bara att hudens naturliga skydd bryts ner och huden på så sätt sparkar bakut med känslighet och stramhet. Själva nöjer vi oss med en till två gånger i veckan, och alltid med gosnälla produkter efteråt för att maxa mjukheten och den eftersökta effekten.

4 kommentarer

Lägg till din →

[…] Just nu är bomull och kompresser det som alla älskar och använder i sina hudvårdsrutiner — i alla fall om man ska lita på att Instagram ger en inblick i gemene hudvårdsnörds beteenden. Själv ryggar jag lite åt den icke miljömedvetna aspekten i att ta bort sin rengöring med bomull istället för att skölja av den eller använda en handduk, det blir väldigt snabbt väldigt mycket bomull som används bara på en dag! Det är ju inte så lätt att få bort en genomsnittlig rengöring med bara en bomullsrondell, snarare skulle jag säga att det går åt 2-3 stycken per tvätt och så får vi gångra det med två varje dag och eventuellt lägga på en eller två till för behandlande produkter som exfoliatorer. […]

Lämna ett svar