Krämiga vs. blöta fuktmasker

Min yttorra hud fullkomligt *älskar* fukt och det är utan tvekan det område som jag fokuserar på mest i min hudvårdsrutin. Jag tillför extra fukt genom lager på lager med essens, serum och kräm men trots det funkar det inte alltid vilket resulterar i en lätt obalanserad vilket visar sig genom 1) att jag blir blank under dagen då huden försöker kompensera genom att producera sebum, och 2) min concealer/foundation kan se pudrig ut efter halva dagen då huden har dragit åt sig den lilla fukt som fanns i produkten och lämnat pigmenten kvar på ytan. (Det här är generellt sett två av det vanligaste symptomen på ett yttorrt tillstånd btw, medan en torr hudtyp stramar, svider och kan ha torrfläckar.)

Egentligen “ska” ens hudvårdsrutin stilla alla behov, och ansiktsmasker egentligen vara onödiga men jag tackar aldrig nej till lite extra TLC för det behov jag känner huden har just idag. När det kommer till ansiktsmasker föredrar jag snälla och vårdande sådana över aktiva och jobbande, och allra mest föredrar jag en go fuktmask — men även inom den kategorin finns det (självklart) olika vägar att gå.

Nimue, Reserol, Comfort Zone, Dermalogica, Peter Thomas Roth

Det jag främst tänker på är krämig vs. vattnig konsistens och approach till fukt. Min hjärna vill gärna förenkla och tänka att vattnig = mest fukt = bäst för yttorr hud men det kanske inte är så enkelt? ? Jag sitter verkligen inte på alla svar men man kan väl få gissa lite? I min masklåda (japp) har jag för tillfället fem återfuktande ansiktsmasker, sex om man räknar med den från Björk & Berries som precis tagit slut (!), och dom går att grovt dela upp i just de två kategorierna Krämiga och Vattniga.

De två krämiga till vänster

Nimue Super Hydrating Mask och Reserol Overnight Moisture Mask är två krämiga fuktmasker som påminner en hel del om varandra både till känsla och resultat. Nimue (418 kr/60 ml) har en bas av ricinolja följt av bland annat avokadoolja, sheasmör och squalane. Den är lätt parfymerad och sjunker in fint i huden med lite massage. Reserol (495 kr/50 ml) har en betydligt kortare ingredienslista och känns lite enklare (inte på ett dåligt sätt), och även här hittar vi shea och squalane men i en bas av feta alkoholer. Båda maskerna är parfymerade, och lägger sig som ett mjukt täcke över huden — perfekt att använda som nattmask.

Comfort Zone Hydramemory Mask, Dermalogica Skin Hydrating Mask och Peter Thomas Roth Cucumber Gel Mask är trion som jag sätter i den vattniga kategorin. Här är det överlag färre oljor i och mer fokus på ingredienser som glycerin, aloe vera, hyaluronsyra och diverse fuktbindande fruktextrakt.

Gurkmasken från PTR (619 kr/150 ml) är den mest jellyliknande av de blöta maskerna; en konsistens som jag verkligen gillar. Den här är otroligt skön att ha i kylen under sommaren och då brukar min hud kunna ta till sig inte bara ett lager utan två, tre stycken. Efter det brukar jag låta den sjunka in, och sen gå och lägga mig med den som nattmask. Inga fläckar på kudden vad jag märkt! Lugnar och återfuktar bra, inte revolutionerande, men pålitlig liksom.

Comfort Zone (445 kr/60 ml) är den lättaste av de tre, och den som är snabbast att använda. Den har en kort ingredienslista med fokus på hyaluronsyra och det som är negativt är väl att den är parfymerad. Instruktionerna säger tre minuter vilket jag förstår ska imponera men som på mig nästan gör det motsatta… jag gillar ju hela känslan och upplevelsen med att lägga en mask! Hur som helst är Hydramemory Mask otroligt läskande och geléig och man ser som vattenpärlor bildas på huden. Boostar verkligen fuktnivån direkt! Jag experimenterar fortfarande med olika kombinationer av produkter efter, och att skölja av den vs. bara smacka på mer ovanpå.

Sist ut är Dermalogica Skin Hydrating Mask (479 kr/75 ml) som är den jag använt längst och förlitat mig på mest. Här har vi nästintill en perfekt blöt fuktmask för min hud, laddad med en blandning av glycerin, squalane och fuktbindande fruktextrakt alla i top 5 av ingredienslistan. Den har även silikoner högt upp, men det märks knappt av pga bra formula och jag har inte upplevt någon negativ effekt av det. Skin Hydrating Mask är den som jag alltid sträcker mig efter vid en uppsjö av olika tillfällen: om jag använt en exfolierande produkt och vill toppa rutinen med fukt, om jag såsar omkring på morgonen och drar ut på att duscha så slänger jag på ett lager som får sitta, etc. Doftar hälsosamt av gurka och tomat ❤️

Av de här fem använder jag de två krämiga som nattmasker vilket jag upplever ger huden skydd och näring men kanske inte riktigt känns som fuktbomber som (och här kommer mitt absoluta pet peeve-uttryck) är som ett glas vatten för huden (? such sluta säga så) utan mer agerar mjukgörande och stärkande. De tre vattniga använder jag istället som traditionella masker dagtid dvs sköljer av. En favorit är att bara smaska på ett tjockt lager rakt på en helgmorgons nyvakna ansikte för att låta det verka under frukosten och innan jag tvättar ansiktet. På ett sätt känns det kontraproduktivt att tvätta bort en fuktmask men ingen i trion är specifikt utformade för att man ska kunna fortsätta med sin rutin ovanpå, och det är inte alltid säkert att dom lirar med andra ingredienser utan att sluta upp som en korvande röra.

Jakten på Den Perfekta Fuktmasken fortsätter med andra ord. I mina drömmar finns den och den är mer våt än krämig men inte för lätt och flyktig så att den torkar in/upp för fort — alternativt ska den gå att lägga på i lager utan att det rullar. Den ska också vara perfekt rik så att den går att användas som nattmask och stannar på huden hela natten utan att för den delen fastna på örngottet. Enkelt, va?

4 kommentarer

Lägg till din →

Jag använder regelbundet masken från PTR samt den från Comfort Zone, och jag använder bägge som sista steg i en kvällsrutin och har dem som nattmask. Underbara bägge två!

Har du testat fuktmaskerna/overnight från cosrx? Definitivt fuktiga, den med honung/propolis kan man lätt lägga fem lager av.
Madara sos är en skön krämig variant men den blir man lite svettig av.

Nej, jag har inte testat någonting förutom pimple patches från CosRX! Fuktig + propolis + 5 lager = dröm. Tack för tipset!

SOS har jag provat en gång, över natten, men kommer ihåg det som att jag fick lite whiteheads och allmän tilltäpthet av den :/

Lämna ett svar