Säsongens basprodukter

Har jag sagt A får jag väl säga B, och klämma ur mig ett gäng tecken om lite foundations jag använder för tillfället — trots att min hjärna känns som den har fått röta efter att ha jobbat hemifrån i över *räknar* 45 dagar nu. Mental stimulans who dat?

Men snälla, om vi kan dröja lite vid formuleringen “Säsongens basprodukter” vem tror jag att jag är? En sminkör som anpassar smink och färger till varje årstid? BAHAHA. Nej. Det är knappt att jag byter ut en enda produkt, så här refererar ordet säsong enbart till det jag äger. Vissa har jag skrivit om innan (de flesta) men om vi kan väl se det här som ett tillägg, och en chans till att ställa dom mot varandra *ler i kapitalist*.

Om vi ser till formula har jag tre grupper; “Lätt som vatten” (Chanel), “Krämig på stick eller i pot” (bareMinerals, Westman Aterlier, Glossier) och “Knappt färgad återfuktare” (Chantecaille). I den sistnämnda kategorin har jag även Glossier Skin Tint men den är så. tråkig. att den inte fick vara med på bild ?

Chanel Les Beiges Water Fresh Tint (700 kr/30 ml) var för ett år sedan min stora kärlek, och den känslan håller fortfarande (full recension här). Oslagbar i att ge en blank glasliknande finish har jag precis gjort slut på första flaskan men har en nyköpt i säkert förvar i min byrålåda. Med det sagt är priset per användning helt rimligt i min bok. Jag har hört många uttala sig om att den inte ger ens en gnutta med täckning, till exempel Sali Hughes, men det tycker jag är fel och lätt orättvist för den dämpar helt klart det röda irriterade plitor. Jag kör på nyansen Medium.

Den krämiga trion är absolut även en trio i prislappar, där bareMinerals Complexion Rescue Stick (445 kr/10 g) ligger i mitten flankerad av Westman Atelier Vital Skin Foundation Stick (770 kr/9 g) och Glossier Stretch Concealer (170 kr/4,8 g). Till applicering och täckningsgrad är dom alla rätt lika, men med ett par unika egenskaper var för att göra det snäppet enklare att välja.

Om vi börjar med lyxliraren som jag vet många är nyfikna på, Westman Vital Skin, så ÄR den fantastiskt bra. Det bara är så. När jag fick se den användas live på nyöppnade COW Parfymeri sa jag WOW högt ut pga egenskapen att täcka rodnad utan att synas. Efter en demo både på El och mig själv köpte jag (vi) den på stående fot och no regrats! Däremot måste jag erkänna att 1: det ligger lite i handlaget dvs mitt artisteri är inte lika högt som Wenche (grundaren av COW, who would have thought right?) samt 2: den är till slutresultat sett inte tillräckligt mycket bättre än bareMinerals för att jag ska rättfärdiga priset. Kanske om vi även tittar på ingredienserna, men jag köper inte smink för dess hudvårdande egenskaper.

Så rätt och slätt: jag är nöjd med Vital och kommer att använda slut på den med glädje. Men nej, jag kommer nog inte köpa en ny efter det (vilket om vi är ärliga kommer vara MINST ett år fram i tiden) för vad den också bidragit till med är att mitt vetenskapliga test mot bareMinerals hjälpt mig att inse att Complexion Rescue Stick är en snudd på exakt dupe — speciellt med rätt typ av borste, vilket vi kommer till strax. Båda lämnar en fin satinliknande lyster, täcker skavanker (mer än Chanel obviously) och blir typ bara finare och finare under dagens gång. Lyxfaktorn på hylsan är det däremot ljusårs skillnad i, där Westman med sitt något bulkiga men taktilt ljuvliga stick och magnetiskt lock enkelt vinner. Jag har nyans 3 i Westman, och 3.5 i bareMinerals.

En snabb jämförelse av sticken mot Glossier Stretch ger att Stretch ger den absolut mest glänsande finishen, men så är det ju också tekniskt sett en concealer och inte en foundation. Som Chanel är det här ett återköp, och det betyder mycket. Första byttan jag använde upp var i Medium, som jag nu någorlunda matchade rätt till G9.

Pinsamt nog är Chantecaille Just Skin Tinted Moisturizer (847 kr/ 50 g) den jag använder minst ofta, och jag vet faktiskt inte varför. Jag tror jag hade lite uppblåsta förhoppningar om något magiskt baserat på alla lysande recensioner från skönhetsskribenter på världens största magasin. I egenskaper hamnar den mellan Complexion Rescue och Chanel, och jag har inte så mycket mer att säga än så förutom att här är originalrecensionen och att jag den förtjänar att användas mer!

Vänster till höger: bareMinerals, Chanel, Glossier, Westman, Chantecaille

Om vi snackar applicering lite också så är det ju absolut att alla, förutom kanske Chanel (som dessutom kommer med sin egna tillhörande borste), fungerar ypperligt att användas med fingrarna. Värmen från huden hjälper till att göra de flesta formulas lite enklare att sprida ut, men jag tycker också att fingerfärg-approachen kan vara lite svår kring näsvingar och över större porer. Glossier till exempel, är en mindre hit med fingrarna (som jag skrivit om här).

Inika Organics, Bobbi Brown, FACE Stockholm, MAC, Yves Rocher, Sephora, Make the Make

Här har jag samlat mina borstar som alla fungerar bra för just basprodukter, men i ärlighetens namn är det bara tre av dom som jag använder regelbundet. Den första är en säkert 15 år gammal halvtät kabuki från Sephora (när enda sättet att köpa märket var att resa till Frankrike) som funkar till ALLT. Inspirerad av Wenche har jag också rotat fram en nästintill lika gammal platt foundationborste från FACE Stockholm som är väldigt lik den borste som går att köpa från Westman Atelier (för priset av en halv månadslön). Den gör jobbet fint, men jag känner att jag behöver dra den lite för många gånger över min stickfoundation för att den ska ge någon payoff?

Enter: en nyhet från australiensiska Inika Organic, nämligen deras Setting Brush (299 kr). Nej men den är SÅ BRA? Plockar upp produkt direkt trots att jag bara sveper den lätt över ytan och disponerar den sen som en BOSS på huden. Inget sugs in i borsten, och det syns knappt att jag använt den efter att jag har använt den — så lite produkt behåller den i stråna.

Här ser bareMinerals mörk af ut det är den alltså inte, snarare samma ton som Glossier i bakgrunden

Och just det, en snabb fråga om nyanser. Jag som har rosa underton köper för det mesta basprodukter i en neutral eller rosa ton, men som ni ser ovanför blev jag matchad med en rätt gul Westman Atelier på COW (och dom bör ju kunna sina saker) — men jag tycker liksom att båda lösningarna fungerar? Hur tänker ni, vill ni matcha er underton eller snarare balansera upp och nollställa som jag tänker att en gul gör med mitt rosa?

Lämna ett svar