Ett par tomma för lockigt hår

Som det går att läsa i min gamla (!) bloggserie Let’s talk about curls har jag sedan 2012 (nej MEN det kan inte vara så länge sedan?!) låtit mitt hår vara i sitt naturliga tillstånd. Jag har plattat det kanske… fem gånger, med lika komiskt resultat från kollegor och vänner varje gång (bäst var chefen som kom fram och presenterade sig efter att vi jobbat ihop i nästan två år).

För att vara tydlig är jag mycket medveten om att mitt val att gå all in lockig absolut och enbart har mottagits uppskattande och med komplimanger från samhället, eftersom jag är vit, utan att jag har behövt vara orolig för nedsättande kommentarer, vita människor som vill Touch My Hair, eller systematisk diskrimination på t.ex. arbetsplatser. Detta är däremot verklighet och ytterst reella konsekvenser för svarta kvinnor där ett naturligt hår kan leda till allt från hån till exkludering och en ojämn chans att få det där jobbet. Vad kan jag göra med den insikten för att inte bara vara passiv? Stå upp för folk när jag bevittnar rasistiska situationer. Påverka med min plånbok genom att köpa produkter från black owned companies. Vara en allierad och ta den där smällen som annars alltid landar på POC och främst WOC. Aldrig sluta lära mig (och vara tacksam för den enorma bank av kunskap om lockigt hår som svarta kvinnor delar med sig av), förstå mitt privilegie, och (viktigast?) vara ödmjuk nog att förstå när jag gör fel och då be om förlåtelse och göra bättre.

2012 visste jag inte en bråkdel av allt jag vet om lockigt hår och skötsel nu. En väldigt LOL åsikt jag hade var att jag trodde att mitt hår “bara blev” lockigare och lockigare med tiden — men det är inte riktigt så magiskt, utan snarare ytterst logiskt i och med att jag slutade med hårda tag som plattång och hårprodukter med uttorkande ingredienser. Ju snällare du är mot ditt hår över tid, desto mer växer det gamla slitna håret ut (och förhoppningsvis klipps av) och nya (eh men fortfarande dött pga hår) mer välmående lockar växer ut. Det är alltså en långsam process, som vi alla vet växer det inte ut på en dag. Men vips plötsligt kanske du ser ett äldre foto på dig själv och kan inse hur mycket som hänt!

Då så, nu kör vi lite produkter jag använt slut på det senaste, från i duschen till styling. Som synes gillar jag verkligen As I Am Naturally, ett lättillgängligt märke att köpa online på t.ex. LookFantastic och med väldigt rimliga priser. Inte direkt black owned men inte heller ägt av något stort konglomerat vad jag förstått det som.

Jag tvättar håret ungefär två gånger i veckan, beroende på t.ex. svettig träning och allmänt oregerligt hår, och då brukar alltid en av tvättarna vara mer “rejäl” och grundlig och en snabbare och mer skonsam. För den rejäla söndagstvätten föredrar jag ett löddrande schampo för att riktigt lösa upp rester av styling, och Curl Clarity (ca 100 kr/237 ml) är riktigt bra för det ändamålet utan att för den delen torka ut allt för farligt eftersom det inte innehåller sulfater. Drygt också, kanske i och med att jag bara använder det max en gång i veckan, men min flaska räckte i många många månader innan jag nu behövde beställa en ny.

För en enklare tvätt föredrar jag alltid ett rengöringsbalsam, en s.k. co-wash, och även här har jag en As I Am-favorit i Coconut Cowash (ca 150 kr/454 g dvs en väldigt stor burk). Viktigt att tänka på är att verkligen ta sin tid och massera i flera minuter, för att komma ner och in i orenheter på skalpen. Lämnar mitt hår återfuktat till den nivån att jag enbart behöver en leave in conditioner efter! Har också köpts ny efter att den här tog slut.

Inpackning, deep conditioning, är ett steg som jag fortfarande kämpar lite med att förstå hur och vad mitt hår vill ha. Jag tror att jag har rätt fina hårstrån som lätt kan bli för nedtyngda (något som jag eftersträvade back in 2012 men nu vill jag ha VOLYM). Dessa tre tomma är alla riktigt bra och potentiella nyköp, men jag behöver förstå lite mer innan jag beställer. Det är stor skillnad mellan inpackningar för lockigt hår, och då inte bara kvalitetsmässigt, utan främst om dom är för Fukt eller för Protein. Det hela är en ytterst vetenskapligt (well) rörig historia som är enklast att googla sig till om, och jag *tror* att mitt hår behöver lite av varje.

Garner Ultimate Blends Hair Food Aloe Vera är en superbillig mask (vi pratar ca 5-6 pund) som jag köpte i England men som jag tror går att hitta lite var som helst. Här är det fukt för hela slanten och då med fokus vatten (moisture) vilket resulterar i en lätt produkt som känns som ett balsam. Mycket bra och jag är nyfiken på andra i samma serie.

Hydration Elation från As I Am är liknande, något tjockare och rikare, men fortfarande blöt fukt för törstiga hår. Kommer absolut att köpas igen, frågan är bara när.

Sist ut är amerikanska Deva Curl med Deep Sea Repair som istället fokuserar på protein och gör det mycket MYCKET bra. Det är fortfarande en dos fukt i det hela, vilket ger en bra balans, men jag behöver ändå vara noggrann med att känna efter vad mitt hår behöver just i den stunden innan jag kan gå in med en proteinboost.

Jag nämnde leave in conditioner, och här excellerar As I Am igen! Konsistensen är vattnig, doften kokos som hela linjen, och fukten som den ger när jag squish to condish i vått hår redan i duschen är legit. Har redan köpt en ny som väntar på sin tur medan jag provar ett par utmanare.

För de tvättar då jag däremot känner att jag behöver balsam, det brukar vara i samband med ett löddrande schampo, använder jag det innan leave in. Jag köpte ett set med minisar från Bouclème i England förra året efter att blivit influerad på Instagram, och tyvärr blev jag rätt grovt besviken. Hela serien är lite för…. fet? Och Curl Conditioner är inget undantag. Bättre med ett fett balsam än ett fett schampo däremot, så balsamet lyckades jag använda upp utan allt för dåliga hårdagar som konsekvens.

Slutsats: man vet aldrig hur ens lockar kommer att te sig efter en tvätt, även om jag använder exakt samma produkter och metod som tvätten innan. Det är en del av livet! Embrace chaotic curls och var en bra allierad! Nästa gång jag behöver köpa en ny produkt kommer jag 100 % köpa från ett black owned märke istället.

2 kommentarer

Lägg till din →

Åh! mer “Let’s talk about curls” tack! Jag är något år in i min låta-håret-vara-kampanj och har helt tappat geisten. Behöver all inspiration jag kan få. Hittat både favoriter och bottennapp men det är ju så himla individuellt vad som funkar och vad som funkar ett tag och sen bara slutar funka

Jag ska försöka hålla uppe serien! 🙂 Det är så himla nedstämmande ibland, hur håret gör pREciS som det själv vill och inte lyssnar på rim eller reson 🙁 Tror du att du har en bra balans mellan t.ex. fukt och protein eller kan det vara något annat som stökar? För egen del är det 110 % att jag behöver en bra klippning, way overdue..

Lämna ett svar